آرشیو اخبار موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی

برنامه آموزشی پایش نظام مند زیستگاه های پلنگ ایرانی برگزار می شود

آرزو صانعی، مدیرعامل مؤسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت، دوره سوم از کارگاه‌های آموزشی مهارتی منطقه‌ای پلنگ ایرانی با حضور فعال گروه‌های متعدد از ذی اثران دولتی، افراد علاقمند و مطلع محلی، اعضاء پورتال تخصصی پلنگ ایرانی، دانشجویان و سمن‌های فعال در زمینه‌های مرتبط، از دی ماه سال گذشته آغاز شده است. وی اظهار داشت: موضوع اصلی این دوره از کارگاه‌های آموزشی، مباحث تخصصی متعدد در رابطه با پایش نظام مند وضعیت پلنگ در کشور است که در برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران، مشخصاً به آن پرداخته شده است. صانعی ادامه داد، در سال گذشته کلاس‌های آموزشی حضوری در خصوص ساختار نهادهای محلی در شکل گیری شبکه مناطق مرجع پایش که از موضوعات اساسی در پایش نظام مند جمعیت و زیستگاه پلنگ در کشور هستند، برگزار شد. وی افزود، همچنین کتاب منتشر شده در خصوص فنون تحقیقات و پایش: معرفی و شناخت ابزار تحقیقاتی که از طریق پورتال تخصصی پلنگ ایرانی برای علاقمندان قابل دسترسی می‌باشد، به معرفی و ویژگی‌های ابزار تحقیقاتی برای استفاده در تحقیقات و بالاخص پایش جمعیت پلنگ می‌پردازد

ادامۀ خبر




صانعی خبر داد: کتاب تحقیق و مدیریت برای حفاظت از پلنگ ایرانی، منتشر شد

 آرزو صانعی، مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ارتباط میان تحقیق و مدیریت در حوزه امور حفاظتی گربه سانان در کشور، یکی از موضوعات چالش برانگیز در سال‌های گذشته بوده و هست. اینکه چگونه می‌توان ارتباط موثری میان نتایج تحقیقات علمی و آکادمیک و اقدامات مدیریتی با در نظر گرفتن ابعاد وسیع آن که شامل مشارکت گروه‌های ذی اثر متعددی نیز می‌شود برقرار کرد، به گونه‌ای که به واسطه آن از دستاوردهای این تحقیقات بتوان برای مدیریت هدفمند این گونه‌ها در کشور بهره گرفت، از موضوعاتی است که برای سالیان متمادی یکی از کمبودهای اساسی در زمینه حفاظت از حیات وحش در کشور بوده است. صانعی افزود: بدیهی است که مدیریت حیات وحش مولفه‌های متعددی را شامل می‌شود که تحقیقات در راستای شناسایی وضعیت موجود به همراه آگاهی از سایر یافته‌های علمی مرتبط با گونه‌ها، در زمره این موضوعات است. وی ادامه داد: با این مقدمه، اهمیت پرداختن به مضمون بهم پیوستگی تحقیقات و مدیریت در راستای اجرای اقدامات حفاظتی هدفمند قابل درک است که در کتاب اخیر با عنوان تحقیق و مدیریت برای حفاظت از پلنگ ایرانی، به این موضوع پرداخته شده است.

بیشتر بخوانید...


همکاری های فراسازمانی در حوزه حفاظت از حیات وحش ضروری است

مهرداد فتحی بیرانوند، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان، با اشاره به اینکه بخشی از مکاتبات مربوط به برنامۀ ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران با صلاحدید دفتر تخصصی حفاظت و مدیریت حیات وحش، از تاریخ 30/07/98 به این اداره کل سپرده شده است، از اجرایی شدن این برنامه پس از قریب به سه سال وقفه در اجرای آن خبر داد. فتحی ادامه داد با توجه به گستردگی موضوعات مدیریتی مربوط به پلنگ ایرانی و پراکنش آن در قریب به کلیه استان های کشور، این برنامه یکی از طرح های کلیدی در حوزه حیات وحش است که اجرایی شدن آن به حفاظت موثرتر طیف وسیعی از سایر گونه های گیاهی و جانوری نیز کمک شایانی می نماید. وی با اشاره به سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست و ایجاد نظام یکپارچه ملی محیط زیست، همچنین اصل پنجاهم قانون اساسی کشور و قانون برنامۀ پنجساله توسعه ششم در خصوص نظارت سازمان حفاظت محیط زیست بر اثرات برنامه های توسعه ای و لحاظ نمودن ضوابط و معیارهای پایداری محیط زیست، همچنین وظیفه ذاتی آن سازمان برای حفاظت از گونه های حیات وحش کشور به عنوان سرمایه های ملی، بر لزوم همکاری فراسازمانی برای حفاظت موثر از گونه های حیات وحش و بالاخص پلنگ ایرانی، تاکید نمود.

بیشتر بخوانید...


در حاشیه مراسم افتتاحیه دورۀ سوم کارگاه های آموزشی مهارتی منطقه ای پلنگ ایرانی:

رونمایی #تمبر_پلنگ_ایرانی


مراسم افتتاحیه دورۀ سوم کارگاه های آموزشی مهارتی منطقه ای پلنگ ایرانی

آرزو صانعی، مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی و مجری برنامۀ نظارت راهبردی بر اجرای برنامۀ ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران، از برگزاری دورۀ سوم کارگاه های آموزشی مهارتی منطقه ای پلنگ ایرانی از دی ماه سال جاری خبر داد. وی از کلیۀ علاقمندان دعوت نمود در مراسم افتتاحیه این دوره از کارگاه ها در تاریخ دوشنبه، 9 دی ماه 1398، شرکت فرمایند.

بیشتر بخوانید...


پورتال تخصصی پلنگ ایرانی، به روز رسانی شد

 مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی از به روزرسانی پورتال تخصصی پلنگ ایرانی مطابق مفاد برنامۀ ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ ایرانی و افزایش امکانات این پورتال برای کاربران خبر داد

 ادامه خبر


برنامۀ ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران، اجرایی می شود

 مجری تهیه و تدوین برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران و مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی، از صدور ابلاغیه‌ای از سوی سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر مشاوره و نظارت راهبردی برای تشکیل طرح ساختاری اجرای این برنامه و اقدامات مرتبط با آن خبر داد

 ادامه خبر


مدل ریاضی جدید حفاظتی برای پلنگ به نام ایران ثبت می‌شود

آرزو صانعی، در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد: طی بخشی از تحقیقات اخیر خود ضمن تلفیق اطلاعات میدانی و روش‌های محاسباتی، به تهیه مدلی ریاضی و مدیریتی در راستای حفاظت هدفمند این گونه پرداخته است که به عنوان روشی نوین برای اولین بار و به نام ایران ثبت می‌شود

 ادامه خبر


کاهش شدیدپراکنش پلنگ ایرانی درصورت عدم رسیدگی به فوریت‌های حفاظتی

مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی، هشدار داد: تداوم شرایط فعلی و عدم رسیدگی به فوریت های حفاظتی پلنگ ایرانی، منجر به کاهش شدید پراکنش آن در کشور خواهد شد. تخمین زده می شود وسعتی قریب به 50% از مناطق زیست پلنگ ایرانی در کشور، در آستانه از دست دادن شرایط لازم برای زیست این زیر گونه هستند

 

بیشتر


 

برگزاری کارگاه هم اندیشی حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی در بخش ارم با استفاده از روش یادگیری و اقدام مشارکتی

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از برگزاری کارگاه هم اندیشی حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی در بخش ارم خبر داد.

حسین دلشب، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان با اشاره به اینکه شکل گیری برنامه پایلوت پایش وضعیت و حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی بر پایه تقاضای جامعه محلی ساکن در بخش ارم شهرستان دشتستان بوده است افزود به دنبال پیگیری های اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر، اشتیاق مردم بخش ارم و همکاری بخشداری و اداره منابع طبیعی، این برنامه در پاییز سال جاری از طریق موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی (مجری)، اجرایی شده است.

حسین دلشب ادامه داد به دنبال آغاز این برنامه و کمبود نیروی محیط بانی در منطقه یاد شده، مرکزی به برنامه پایلوت حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی اختصاص یافت که دو نیروی قراردادی در آن مستقر شده اند. او افزود در این برنامه بخش های تحقیقات و پایش و همچنین برنامه های اجتماع محور پیشبینی شده اند که هفته گذشته (25 و 26 آذرماه)، کارگاه هم اندیشی حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی با حضور افراد بومی در اداره جهادکشاورزی دشتستان به منظور شناسایی و بررسی مشکلات موجود و تغییرات وضعیت منابع در کوه گیسکان واقع در شرق برازجان و هم اندیشی در خصوص راهکارهای حفاظتی به عنوان یکی از ابتدایی ترین مراحل این طرح در شناخت منطقه و وضعیت موجود برگزار شد.

مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی در این خصوص اظهار داشت مهندس گلی احمدی فرد مسئولیت بخش اجتماع محور این پروژه را بر عهده دارد وکارگاه هم اندیشی حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی با استفاده از روش یادگیری و اقدام مشارکتی در شهر تنگ ارم، شهرستان دشستان، برگزار گردید. افراد کلیدی و علاقه مند از ساکنان روستاهای کوه گیسکان به عنوان ذینفعان اصلی برنامه پایلوت پایش وضعیت و حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی در این منطقه، در کارگاه یاد شده شرکت نمودند.

آرزو صانعی افزود شرکت کنندگان طی دو روز فعالیت کارگاهی و با تشکیل گروه های کاری محله ای، وضعیت موجود و پیشینه منطقه را تحلیل نمودند. مشکلات محیط زیستی بالاخص در حوزه حیات وحش شناسایی شده و بر اساس میزان اهمیت اولویت بندی گردیدند. وی ادامه داد مشکلات کلیدی و اصلی از طریق بررسی دلایل ایجاد آنها و پیامدهای ناشی از وجود هر مشکل تحلیل شد و در نهایت راه کارهای پیشنهادی بر اساس پتانسیل ها و ظرفیت های موجود تدوین گردید.

صانعی با بیان اینکه در این رویکرد از دانش بومی اعضای جامعه محلی بهره گرفته می شود و به کمک تسهیلگر فضای گفتگو، تبادل دانش و تجربه، فعالیت و کارگروهی در راستای رسیدن به هدف دلخواه ایجاد می گردد، افزود بر این اساس با مشارکت مردم محلی، چالشها و مشکلات موجود شناسایی شده و راهکار های عملی جهت رفع مشکلات تدوین می شوند. همچنین، به دنبال فعالیت های صورت گرفته، بخش تحقیقات میدانی پروژه مذکور با شناخت بهتری از منطقه، برنامه ریزی و اجرا می گردد. گفتنیست شرکت سیمان دشتستان حامی مالی فاز اول این پروژه بوده است.

لینک خبر


افتتاح دفتر برنامه پایلوت حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی در شهرستان دشستان، استان بوشهر

 با پیگیریهای اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دشتستان و همکاری اداره منابع طبیعی و بخشداری ارم، این دفتر به برنامه حفاظت مشارکتی پلنگ ایرانی اختصاص یافت و دو نیروی محیط بان به صورت قراردادی در منطقه مستقر شدند.
از اواخر سال گذشته بررسی منطقه و موضوعات طرح، آغاز شده بود. در تمام مدت فراهم شدن پیش نیازهای اجرای پروژه، افراد و گروه های محلی موضوع را پیگیری نمودند و در حقیقت افتتاح این برنامه با استقبال و حمایت افراد محلی همراه بود. طی ماه های آتی، برنامه ای متشکل از موضوعات تحقیقاتی و حفاظتی در این منطقه و با حمایت مالی شرکت سیمان دشتستان به منظور بررسی وضعیت موجود و بهبود شرایط حفاظتی گونه انجام می شود.


تدوین برنامه ملی برای محافظت از بزرگ‌ترین گربه‌سان ایران به پایان رسید

مدیریت اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی، طبق موعد مقرر برنامه ملی را به منظور بررسی های نهایی به سازمان حفاظت محیط زیست، ارایه داده است، افزود: در تهیه و تدوین این برنامه ادارات کل حفاظت محیط زیست استانهای کشور و تعداد 8 دفتر ستادی دیگر شامل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش، دفتر آموزش و مشارکتهای مردمی، یگان حفاظت، دفتر زیستگاه ها و امور مناطق، اداره کل پشتیبانی، فنی و مهندسی؛ دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی، مرکز امور بین الملل و کنوانسیونها، اداره کل روابط عمومی مشارکت داشته اند.

علی تیموری اظهار داشت، به طور کلی رویکرد متفاوتی در مراحل تدوین این برنامه اعمال شده است و از آن جمله می توان به سطح مشارکتی اجرای مراحل برنامه ریزی و همچنین یکپارچه بودن این برنامه اشاره کرد که فراتر از برنامه ریزی استراتژیک است که به صورت معمول انجام می شود. ساز و کار مناسبی نیز جهت مشارکت فعال گروه های مردم نهاد از مناطق مختلف از سراسر کشور در مراحل اجرایی در نظر گرفته شده است. ساختار مدیریتی ارایه شده در این برنامه، به روش کمیته مدیریتی می باشد که تحت حمایتهای فنی و نظارت دو کمیته مجزا و با عنوان کمیته فنی و کمیته راهبردی- نظارتی قرار دارد که با سایر برنامه ها متفاوت است.

لینک خبر